18 Ekim 2017 Çarşamba

Karlı Yatırım Yapmak

1
HİSSE SENEDİ
Hisse senedi alarak bir şirkete ortak oluyorsunuz. Bu nedenle gelişeceğine inandığınız bir sektör ve firma, aynı zamanda yönetimine güvendiğiniz bir işletme olmalı. Risk yüksek ama getiride yüksek. Hisse senedi hakkında bilginiz, tecrübeniz yoksa birikiminizin %5 kısmı ile yatırıma başlayabilirsiniz.
2
YATIRIM FONLARI
Birikiminiz var, değerlendirmek istiyorsunuz ama bilginiz ve zamanınız yok. Bin bir çeşit bono, tahvil, hisse senedi var. Uzman kurumlar sizi düşünerek yatırım fonlarını oluşturmuşlar. Yatırım fonları, portföylerinde bulunan hazine bonosu, devlet tahvili, hisse senedi gibi araçların fiyat değişimine göre hareket ettikleri için değer kaybetmeleri mümkündür. Örneğin; tahvil/bono faizlerinin düşeceği bekleniyorsa alım yapılmalı, yükselmesi bekleniyorsa satım yapılmalıdır.
 İçerisinde ağırlıklı olarak hisse senedi taşıyan fonlar, taşıdıkları hisse senetlerinin İstanbul Borsasındaki fiyat hareketlerinden etkilenir. Eğer fonda bulunan hisse senetleri borsada değer kaybederse fon da değer kaybeder.
3
ALTIN
Altın, huzursuz ortamı seven bir birikim aracı, Dünyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak da altın talebi etkileniyor. Altın, uzun vadeli birikim aracı. Her tasarrufun belli bir yüzdesi altın olabilir ancak tamamını altın yapmak doğru olamayabilir. Eğer altına yatırım yapmak size uygun geliyorsa bankaların altın hesabı ve altın yatırım fonları var.
4
DEVLET BONO/ TAHVİL
Hazine Bonoları, T.C. Hazinesi'nin çıkarmış olduğu bir yıldan kısa vadeli, Devlet Tahvilleri ise bir yıl ve daha uzun vadeli TL veya döviz cinsinden devlet iç borçlanma senetleridir. Bono ve tahviller dönem sonuna kadar satmadığınız zaman getirisi önceden bilinen yatırım araçları. Tahvillerin çeşitleri var; kuponlu kuponsuz tahvil. Vadesinden önce piyasadaki değişmelere göre alım-satım işlemi yapmak mümkündür.
5
VADELİ MEVDUAT
Vadeli mevduatın getirisi önceden belli ve vade sonuna kadar faiz hareketlerinden etkilenmez. Mevduattan elde ettiğiniz getiri vergiye tabidir. Bu nedenle paranızı yatırırken net getiriyi sorgulayın. Vade uzadıkça alınan stopaj oranı düşer.
Genel olarak yatırımlarınızdan elde ettiğiniz yıllık kazancınızın enflasyon oranının üstünde olmasına dikkat edin.

Key words: karlı yatırım, kazanç, para, bitcoin