5 Şubat 2012 Pazar

HER KONUNUN UZMANI OLMAK

Evet, sasirmayin sakin. Nitekim her konunun uzmani olmak; guzel ulkem Turkiye'de nice kiside gorulen bir ozellik. Ayni anda doktor, hakim, muhendis, bilim adami, isletmeci, ekonomist, sanatci, elestirmen, egitmen vs vs. Sadece kahvehaneler degil, devlet daireleri, otobusler-trenler, avmler boyle olaganustu yetilere sahip insanlarla dolu.

Belkide en buyuk sorunumuz aslinda burada baslamakta. Yani sahip olmadigimiz yetiyi beceriyi kabullenmeyip: onu sahipmiscesine benimsemek. Kisacasi "bilmedigini bilmemek". Aslinda gonul ister ki her konuyu birakalim o konunun uzmanlari tartissin ya da konussun. Devleti kahvehanede koca gununu okey&tavla oynayarak geciren adam degil de birakalim ust duzey burokratlar kurtarsin. Karni agriyan Ahmet'e her seyi bilen annesi tarafindan teshis konulup agri kesici verilmesin. 40 yil boyunca calisip emekli olan ve aldigi emekli ikramiyesiyle kendi capinda yatirim yapmak isteyen memur abi&ablalara ekonomi uzmanligiyla alakasi olmayan komsulari tanidiklari akil vermesin.

Bizler herseyi o kadar iyi biliyoruz ki aslinda. Her konuda soyleyecek bir kac lafimiz mutlaka olmakta. Yanlis-dogru umursamadan bunlari baska insanlara anlatip onlari yanlis yonlendirdigimizin farkinda olmuyoruz bile. Kim bilir yanlis bilgilerimiz ne kadar insana zarar vermistir&veriyordur diye dusunmuyoruz. Yerli yersiz elestirilerimizi de asla kesmiyoruz. Sanati-sanatciyi, doktoru, hakimi, ogretmeni, sporcuyu, filmi-diziyi, kitabi ve daha nicesini uzmanmiscasina elestiriyoruz. Haa bi de boyle durumlar icin savunma mekanizmasina da sahibiz. "Okulunu okumadim ama kendimi cok gelistirdim." Dusundum de aslinda her konuya "kilif bulma" konusunda cidden uzmaniz galiba.

Gelismis ulkelerde insanlarin geleceklerini etkileyen konulari sadece uzmanlari tartismakta. Bilir kisiler televizyonlarda dergilerde yazmakta ya da konusmakta. Reyting sahibi yuzler degil. Ya da yonetmenin yapimcinin yegeni akrabasi da degil. Ozelikle insanlarin gelecegini ciddi derecede etkileyebilecek konular olan tip-egitim-ekonomi-din gibi konulari ciddi birikime sahip olmayan agizlardan dinlemek bizler acisindan cok zarar verici.

Artik yil olmus 2012. Elin oglu uzaya gidip geliyor, dunyaya hukmediyor. Biz hala o gereksiz dizileri-eglence programlarini-demogojik unsurdan baska hicbir sey bulundurmayan yapimlari izlemeye devam ediyoruz. Oyle bir duruma gelmisiz ki, kimilerinin yasama gayesi sadece x aksaminda y saatinde z dizisini izlemek olmus. Ve isin en bomba yani ise her konuda uzman dedigimiz kisilerin, bu kitleden insanlar olmasi.

Ne olur artik susalim, bilmedigimizi bilelim. Bilmemek ayip degil; onu kabullenmeyip uzerine insanlara yanlis seylerle nutuk atmak ayip. Kendi bilmediklerimizle baska taze beyinleri de etkilemeyelim, kirletmeyelim. Bu bencillikten kurtulmak gerek. Aksi taktirde yarinlarimiz daha da kotu bir noktada olacak. Saygilar sevgiler...